Stunt Freaks Team on erikoistunut hurjiin stunt-kohtauksiin moottorikelkoilla ja muilla nopeilla kulkuvälineillä. Lisäksi yritys myy SFT-takkeja, erilaisia tarroja, vaatteita, ajolaseja, teippaustarvikkeita, ajoneuvoja, ajovarusteita, tuning-tuotteita ja sticker boxeja.
Taidonnäyte Biisonimafian lyhytelokuvassa
Stunt Freaks Teamin upea taidonnäyte on nähty esimerkiksi Biisonimafian lyhytelokuvassa Koeaika. Elokuvassa nähdään vauhdikas kohtaus, jossa yksi kaahaajista liikkuu moottorikelkalla järvimaisemassa. Lyhytelokuva on kuvattu 4K-tekniikalla ja se esitetään YouTubessa. Naispääosassa nähdään Viivi Pumpanen, entinen Miss Suomi.
Millaisia ominaisuuksia vaaditaan stunteilta?
Stunt-kohtauksissa vaaditaan rautaisia hermoja. Hermoilu voi johtaa onnettomuuksiin. Stuntin on kyettävä näyttelemään reaktiot mahdollisimman aidosti. Jos häntä esimerkiksi löydään kasvoihin, tulee hänen osata ottaa isku vastaan luontevalla tavalla.
Joissakin kohtauksissa stuntnäyttelijä hoitaa näyttelijän puolesta esimerkiksi putoamiskohtaukset siten, että tekniikan avulla hänen kasvojensa tilalla ruudulla näkyy näyttelijän omat kasvot. Sivurooleissa stuntnäyttelijä saattaa kuitenkin esiintyä myös omilla kasvoillaan. Esimerkiksi hurjissa moottorikelkkakohtauksissa tarvitaan sellaista ajotaitoa, jota löytyy ainoastaan pitkään ajaneilta kokeneilta kelkkailijoilta. Tällöin tarvitaan stunteiksi juuri tällaisia kokeneita kuljettajia, jotka ajavat kohtauksissa näyttelijän sijaan.
Stuntnäyttelijöiden joukosta löytyy myös naisia, joista yksi tunnetuimmista on Kitty O’Neill. Hän on ollut syntymästään saakka kuuro, mutta tästä huolimatta hän hämmästyttää taidoillaan ja osaa luoda erityisen luontevia ja näyttäviä kohtauksia.
Stuntit käyttävät monenlaisia apuvälineitä, kuten ilmapatjoja, vaijereita, palopukuja ja trampoliineja. Monissa kohtauksissa vaaditaan hyvää kuntoa. Toisaalta kaikki stunt-kohtaukset eivät ole välttämättä vaarallisia, sillä sijaisnäyttelijää saatetaan tarvita esimerkiksi elokuvassa, jossa esiintyy kokenut pianisti. Myös laulukohtauksissa käytetään usein sijaisnäyttelijää eli kohtaukset dubataan.
Voiko sitä opiskella?
Suomessa on järjestetty stuntkursseja vuosina 1993–1994. Kotimaisen elokuvateollisuuden alkuvaiheessa näyttelijät näyttelivät itse myös vaarallisemmissa kohtauksissa. 90-luvun taitteessa stuntnäyttelijät tilattiin Suomeen ulkomailta, esimerkiksi Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Turun taiteen ja viestinnän oppilaitos alkoi järjestää stuntkursseja vuoden 1993 syksyllä. Monet suomalaiset stuntmiehet ovat kuitenkin itseoppineita.
Suomalaisia stuntmiehiä
Suomesta löytyy jonkin verran taitavia stuntmiehiä. Heistä tunnetuimpia ovat muun muassa Reka Kontio, Jouni Kivimäki, Vesa Laakso, Harkki-Pekka Virkki, Juha Pursiainen, Esa Muittari, Mika Huisman, Janne Turkki sekä Juha Karppinen.